Νέα

Ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια οι αδιάγνωστοι διαβητικοί παγκοσμίως

Σημαντική αύξηση των ανθρώπων με διαβήτη παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Στον διαβήτη τύπου 2 αυξήθηκαν κατά 274 εκατομμύρια και στον τύπου 1 έφτασαν στα 425 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να μιλούν για «μάστιγα της εποχής».

Ωστόσο, ένας τεράστιος αριθμός ασθενών παραμένουν αδιάγνωστοι με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους. Την ίδια στιγμή οι εξελίξεις στην αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου είναι ραγδαίες.
Με αφορμή το Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο που γίνεται 13-16 Μαρτίου, στην Αθήνα, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) επισημαίνει ότι 1 στους 11 ανθρώπους

Περισσοτερα

Κοινή γρίπη ή γρίπη Η1Ν1; Πώς θα τις ξεχωρίσουμε;

Κάθε χρόνο, κυρίως τους χειμερινούς μήνες αρχίζει σιγά-σιγά να αυξάνεται η συχνότητα της κοινής ή εποχικής γρίπης. Μαζί όμως με την εποχική γρίπη, αυξάνεται και η συχνότητα της Νέας γρίπης ή γρίπης Η1Ν1. Αυτές οι δύο μορφές γρίπης έχουν διαφορές μεταξύ τους που καλό θα είναι να τις γνωρίζουμε.
Γενικά, η εποχική γρίπη χαρακτηρίζεται από πιο ήπια κλινική συμπτωματολογία σε σχέση με τη γρίπη Η1Ν1 που έχει και τις περισσότερες επιπλοκές.
Ο τρόπος μετάδοσης και των δύο μορφών γρίπης είναι ο ίδιος, δηλαδή αερογενώς δια σταγονιδίων (με

Περισσοτερα

Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών ευθύνεται για τις ανθεκτικές λοιμώξεις

Η υπερχρήση αντιβιοτικών αυξάνει την αντοχή των μικροβίων σε αυτά.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών στις 18 Νοεμβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας( WHO) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων( ECDC) έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αφορούν την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών από τον άνθρωπο καθώς και την αρνητική επίδραση που έχει αυτό στην υγεία και τη ζωή μας συνολικότερα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μόνο για το 2015 καταγράφηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 33.000 θάνατοι οι οποίοι οφείλονταν σε βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, ενώ

Περισσοτερα

Ξεκινά ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης

Την 1η Οκτωβρίου ξεκίνησε ο αντιγριπικός εμβολιασμός για τη σεζόν 2018-2019 και εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας καθορίζει τις ομάδες υψηλού κινδύνου που θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο το αντιγριπικό εμβόλιο συστήνεται σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι, οι επαγγελματίες υγείας, οι ανοσοκατασταλμένοι και οι:

πάσχοντες από άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
οι ασθενείς με καρδιακό νόσημα με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση
οι πάσχοντες από δρεπανοκυτταρική αναιμία
οι ασθενείς χρόνια νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική νόσο, μεταβολικό

Περισσοτερα

Το περπάτημα είναι πολύτιμο και χωρίς παρενέργειες φάρμακο που σώζει ζωές

Πολυάριθμες κλινικές μελέτες έχουν καταδείξει τις τελευταίες δεκαετίες πως όσοι έχουν έστω μέτρια φυσική κατάσταση, διατρέχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακά νοσήματα και να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας τους, σε σύγκριση με όσους δεν γυμνάζονται ποτέ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνική Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) κ. Κωνσταντίνο  Τσιούφη, η καρδιά είναι ο πιο σκληρός μυς του ανθρώπινου σώματος και προκειμένου να παραμείνει υγιής, χρειάζεται «καθαρές» στεφανιαίες αρτηρίες. Το περπάτημα λοιπόν, μπορεί να του προσφέρει αυτές τις «καθαρές» αρτηρίες.
Το περπάτημα βοηθά σημαντικά με δυο τρόπους:
1.

Περισσοτερα